Ülkelere Göre Ortalama Yıllık Maaşlar
Dünya genelinde ortalama çalışanlar ne kadar kazanıyor?
Ne Gösteriyoruz
Bu grafik, OECD ülkelerinin 2022 yılı itibarıyla ortalama yıllık maaşlarını görselleştirmektedir. Tüm rakamlar satın alma gücü paritesine (SAGP) göre ayarlanmış olup OECD veri tabanından alınmıştır (Haziran 2024’te erişilmiştir).
OECD Nedir?
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), ekonomik ve sosyal refahı iyileştirmeye yönelik politikaları teşvik eden uluslararası bir kuruluştur. 38 üye ülkesi vardır, ancak hepsine ait veriler mevcut değildir.
Önemli Nokta
Genel olarak konuşursak, ortalama maaşlar yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu ülkelerde daha yüksek olacaktır. Örneğin, İsviçre , World Population Review’a göre aylık yaşam maliyeti 2.497 ABD doları olan, yaşamak için en pahalı ülkelerden biridir.
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü bazen de İktisadi İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı (İngilizce: Organisation for Economic Co-operation and Development –OECD, Fransızca: Organisation de coopération et de développement économiques) uluslararası bir ekonomi örgütüdür.
OECD, 14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi‘ne dayanılarak, 1961’de kurulmuştur ve savaş yıkıntıları içindeki Avrupa’nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) doğrudan mirasçısıdır. Üyelerinin büyük bir bölümü Avrupa Birliği ve İUT üyeleridir, çoğunluğu da gözlemci üyelerdir. OECD ülkeleri sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşmaktadır. Örgüte günümüzde 38 ülke üyedir.
OECD’nin 2021 yılı itibari ile 38 üye ülkesi bulunmaktadır.[1] Ayrıca Avrupa Komisyonu da OECD’ye katılım gösterir. Yugoslavya, örgüt faaliyetlerine özel bir statüde iştirak etmekteydi. 1992 yılında dağılması ile örgüt ile ilişkisi sona erdi.
Veri kaynakları
https://www.oecd.org/en/data/indicators/average-annual-wages.html